Vrnitev odpisanih s pihali

Datum objave

2016_novoletni_pn_01 2016_novoletni_pn_02

Pihalni orkester Cerkno se ni pustil odpisati. Ko je lani ob 40-letnici ostal brez sponzorke in ostal v negotovosti, so muzikanti še bolj zavzeto pihnili v inštrumente in pričarali nov festival Pihnfest. Z novoletnimi koncerti vročih balkanskih godb pa so dokončno potrdili zvestobo glasbi in občinstvu.
Da je Povratek odpisanih (Vrnitev odpisanih), kot je pihalni orkester Cerkno naslovil novoletni koncert, držal kot pribito, so ga prvič v svoji zgodovini odigrali trikrat. Vedno pred polnimi dvoranami. Godbeniki in dirigent Andrej Zupan so občinstvo popeljali skozi vroče ritme Balkana.
Naslov kultne, nekoliko starejšim poslušalcem znane srbske serije Povratak otpisanih za koncert ni naključen. Godba je lani, na 40. rojstni dan, namesto voščila prejela obvestilo, da se iz njene zgodbe umika Eta, pobudnica orkestra in do lani glavna sponzorka. Godbeniki so neuspešno iskali novega sponzorja in se znašli na razpotju. “Ko je že vse kazalo, da bomo igrali vsak po svoje, se je našla skupina optimistov, ki ni razumela, da je vse skupaj že brez smisla. Pa smo si rekli: malo še stisnimo. In smo vadili, se družili in pripravili Pihn fest. Potem pa pihnili naprej, da bo novoletni koncert še bolj odštekan in čustveno nabit,” pravi orkestrova rogistka Mojca Selak.
“Zaradi mladih nismo smeli niti hoteli odnehati. Kar 14 namensko šolanih v domači glasbeni šoli smo lani pridobili v orkester in mu zagotovili prihodnost. Našo stisko je razumel tudi dirigent, sicer sloviti glasbenik, klarinetist in naš prijatelj Andrej Zupan. Soglašal je z nami, da moramo ohraniti sedanjo kakovost igranja. Zato smo vadili še bolj zagnano in se podali v lov za sponzorji. Glavni delež bremena je prevzela občina Cerkno, a smo končno dobili tudi nekaj manjših podpornikov,” pojasnjuje tajnik godbe in njen saksofonist Borut Pirih.
Ker je orkestrova sestava mlada, so zagrizli v povsem “nov” program. “Koncert smo pripravili za vse, ki si upajo doživeti skoraj izgubljeno in pozabljeno. Za vse, ki prenesejo vsa močna čustva, ki jih slovanska, balkanska glasba ponuja,” je nepozabno doživetje napovedala Selakova. Prav takšno so tudi pričarali s kakovostno igro in sprehajanjem med slovenskimi godbami in sestavi iz držav bivše domovine, čez Grčijo v Albanijo, od uvodnega slovanskega marša naprej. Moški del godbe je s popularno Moja ruža crvena poskrbel za pevsko presenečenje in zdravico publiki. Znani refren “recite joj, da je volim još in ne mogu bez nje, bez ruže crvene” so poslušalci razumeli prav. Orkester ne more brez glasbe in občinstvo kakopak niti. Zato se je večer z Balkanskimi cigani in Kranjsko v dodatku k programu iztekel v skupno navdušenje.
“Z veseljem gremo naprej. Začenjamo priprave za koncert ob džezovskem festivalu Cerkno 2016,” je zaključil Pirih.

SAŠA DRAGOŠ
Primorske novice, 6. januar 2016